Astrologia

Astrologiassa uskotaan, että kohtaloa on mahdollista ennustaa taivaankappaleiden liikkeiden perusteella. Astrologialla on pitkä historia. Jo muinaisina aikoina papit seurailivat tähtien liikkeitä. Ennustaminen on kiinnostanut ihmisiä aina. Historiassa kerrotaan uhrieläimistä ennustamisesta, mutta myös tähdistä ennustettiin. Varhaiset kristityt eivät kuitenkaan hyväksyneet astrologiaa vaan sitä pidettiin vääräuskoisuutena. Astrologia väistyi läntisestä Euroopasta Rooman valtakunnan luhistumisen aikaan 400-luvulla. Ihmisten lukutaito alkoi huonontua ja kristinusko sai enemmän jalansijaa. Intialaiset ja persialaiset uskoivat astrologiaan ja tieto välittyi sukupolvilta toisille. Keskiajalla astrologiasta alkoi leviämään Euroopassa, tosin uskonnollisissa piireissä sitä ei edelleenkään hyväksytty. 1200-luvulla tunnistettiin neljä erilaista horoskooppityyppiä. Horoskoopit ennustivat koko maailmaa koskevia tapahtumia, eikä yksittäistä ihmistä koskevia horoskooppeja edes yritetty tehdä. Horoskoopit perustuivat Jupiterin ja Saturnuksen kiertoon maapallon ympäri. Horoskoopeilla saatettiin myös ennustaa parasta hetkeä jollekin uudelle hankkeelle. Vähitellen alettiin laatimaan myös syntymäkarttoja, joilla pyrittiin määrittelemään henkilön luonnetta ja kohtaloa etukäteen.

Astrologian luonnekuvaukset

Brittiläinen astrologi Alan Leo on nykyaikaisen länsimaisen astrologian isä. Hän uudisti astrologian 1890-luvulla. Hän loi astrologiaan uudet luonnekuvaukset, joissa oli tarkoituksena myös ymmärtää paremmin ihmisten luonteita, eikä pelkästään ennustaa tulevaa. Hän myös loi nykyisinkin tunnetut 12 eläinradan merkkiä sekä niiden kuvaukset. Hänen mukaansa aurinko oli horoskooppitulkinnan keskipisteenä. Eläinradaksi kutsutaan sitä aluetta tähtitaivaalla, jossa aurinko ja planeetat näkyvät eri vuodenaikoina. Jokaisella aurinkomerkillä on oma 30 asteen sektorinsa Eläinradalla. Aurinko on vuosittain jokaisessa sektorissa noin kuukauden. Planeetat sen sijaan voivat liikkua samana vuodenaikana eri vuosina eri merkeissä, joten horoskoopit vaihtelevat joka vuosi. Horoskooppimerkit ovat saaneet nimensä eri tähdistöjen mukaan, jotka ovat alun perin olleet kussakin sektorissa.

Astrologiassa vuosi alkaa kevätpäiväntasauksesta 21. maaliskuuta. Horoskooppimerkit järjestyksessä ovat: oinas, härkä, kaksoset, rapu, leijona, neitsyt, vaaka, skorpioni, jousimies, kauris, vesimies ja kalat. Eläinrata jaetaan horoskooppimerkkien lisäksi huoneisiin, joista 1.-6. huoneet sijaitsevat horisontin alapuolella ja 7.-12. huoneet sen yläpuolella. Jokaisesta huoneesta haetaan vastauksia eri elämänalueisiin.

Planeetat ja niiden tulkinta

Ammattiastrologi tulkitsee planeettojen välisiä suhteita, planeettojen ohituksia ja perinteistä aurinkomerkkihuonejärjestelmää horoskooppeja laatiessaan. Astrologin tekemää karttatulkintaa kutsutaan synteesiksi. Tulkintaa tehdään henkilön syntymäajan perusteella. Syntyhetken mukaista tähtikarttaa analysoidaan. Oikean tähtikartan löytämiseksi astrologi tarvitsee syntymäpäivämäärän lisäksi tarkan kellonajan ja paikkakunnan. Muuten astrologi ei saa selville, mikä taivaankappale on ollut minkäkin huoneen kohdalla. Astrologi joutuu väistämättä yleistämään hyvin paljon. Horoskoopit ovat usein lyhyitä, varsinkin viikkolehdissä vain muutaman rivin pituisia.